Leer de signalen vanuit jouw onderbewuste verstaan

Plotseling wakker met een rotgevoel. Het kan gebeuren, zowel midden in de nacht of ‘s morgens vroeg. Het overkomt iedereen wel eens en is niets om je zorgen om te maken. Noem het verwerking. Maar gebeurt het regelmatig, dan kan dit onaangenaam ontwaken je welzijn behoorlijk verstoren en is er alle reden om het te onderzoeken wat er aan de hand is. 

Het onderbewuste speelt op

Als je slaapt is je lichaam bezig met herstel en verwerking van alle ervaringen van de dag. De bewuste jij verdwijnt even naar de achtergrond en je onderbewuste krijgt vrij spel. Ons totale bewustzijn bestaat immers uit een bewust en een onderbewust deel. In het onderbewuste wordt veel opgeslagen van wat we leren en ervaren. Daarom kunnen je bijvoorbeeld na 10 jaar geen fiets te hebben aangeraakt, toch nog prima fietsen als je dat ooit eerder in je leven hebt geleerd. Je onderbewuste weet automatisch hoe dat werkt. Bij fietsen is dat handig, maar in sociale situaties kan het ingewikkeld zijn.

De nacht spiegelt de dag

Overdag ben je vanuit het bewuste bezig, al doet het onderbewuste wel actief mee. Je aandacht is echter op je bezigheden en de dingen om je heen gericht. Daarom heb je waarschijnlijk wat minder oog voor je innerlijke processen. Wat vertelt je lichaam jou? Wat voel je en geef je gehoor aan dat gevoel? Of neem je van alles waar maar stap je er over heen?

’s Nachts, als je je ogen sluit, gebeurt er wat anders. Er komt plotseling ruimte voor je onderbewuste. Je droomt, verwerkt, koppelt verhalen of reist de ruimte in. Je geest werkt door terwijl je slaapt en zo kan het zijn dat je ontwaakt met de oplossing voor een probleem of een nieuw, tof idee. Je geest heeft de ruimte gekregen om creatief te zijn. 

Zit jou onbewust iets dwars?

Maar evengoed kun je zomaar wakker worden met een angstig of onaangenaam gevoel. Je adem schiet omhoog, je trilt over het hele lijf, je hart slaat over of kruipt het liefst diep weg onder de dekens. Jouw onderbewuste geeft aan dat er iets zit te draaien, al heb je misschien geen flauw idee wat dat is. Mogelijk mag je iets ouds mag loslaten. Wakker met angst, opstaan met een moe, lusteloos of terughoudend gevoel zijn signalen dat je toe bent aan zelfonderzoek en reset van (een stukje) van je leven. 

Je wilt groeien!

De kunst is om te ontdekken wat er wil veranderen. Meestal is dat een stap naar meer innerlijke vrijheid. Een stap waar je heimelijk naar verlangt maar waarvan je niet helemaal duidelijk hebt hoe het zit of hoe daar te komen. Gelukkig zijn we niet helemaal overgeleverd aan het onderbewuste en kunnen we via de Methode beter ademen® de gluiperige patronen herleiden en hervormen. Daarin zitten namelijk ademoefeningen die jou vertrouwen geven en op een diep niveau (celniveau) openen. 

Het ademwerk maakt je helder. Soms komt een herinnering, gebeurtenis of overtuiging naar boven, waarvan je niet eens wist dat die er zat. Echter, nu het in je bewustzijn komt, kun je evalueren wat je er mee wilt.  Je krijgt de keus om los te laten wat niet meer bij je hoort of past en de nieuwe ruimte die ontstaat vullen met wat je wel wilt.

Wat te doen?

Stap 1 tot en met 4 brengen je zenuwstelsel tot rust en geven je de mogelijkheid beter te doorzien wat er nu eigenlijk echt gebeurt. Met stap 5 week je het oude alvast wat los en een (gratis) intakegesprek legt de onderliggende factoren die jouw nachten zo onrustig maken, netjes bloot. 

Let op

Neem wel eerst de tijd voor stap 1 t/m 4, en bouw pas later uit naar de Superadem, want grote stappen brengen jou in dit geval verder van huis. Een basistraining leert je de oefeningen correct aan en lost hoge-adem-problemen direct op. 

Als je vragen hebt, weet me dan te vinden. 


De Methode Beter ademen® maakt het onderbewuste bewust.
Je ontdekt de innerlijke vrijheid ervaren waar je, bewust of onbewust, naar verlangt.

“ Eigenlijk komt alles waar we niet om vragen, uit ons onderbewuste. Denk maar eens aan angst, ziekte, lichamelijke pijn, onzekerheid, opvliegendheid, terugkerende gedachtes, rillingen of oordelen…..  De bron ervan ligt in het onderbewuste.”