Lees hoe het (niet) werkt en pak het proces holistisch aan.
Astma?
Verruim eerst je kennis – Verruim dan je luchtwegen 

Astma staat bekend als een kwaal die erfelijk is en steeds weer terugkomt in je leven. Een benauwdheid die niet over gaat, aanleg die je als kind al had of allergie die je moet accepteren. Gebruik de pufjes en leer er maar mee leven is het devies. Toch is astma niet zo moeilijk te verlichten en vaak zelfs te verhelpen. Als je maar weet hoe! 

Wat werkt niet

De medische sector bekijkt astma voornamelijk vanuit fysiologisch oogpunt. De verstoorde fysiologie is echter een uiting van astma, maar niet de oorzaak. Daarom leidt een neusspray ook niet naar de oplossing. En waar het doorsturen naar een adem- of fysiotherapeut de goede kant op wijst, komt je er daarmee als astma-patiënt nog niet bovenop. Deze behandelmethodes missen namelijk krachtige, concrete fysieke handgrepen om na wat oefenen ook onbewust een lage, ontspannen adembeweging te vinden. Want pas dan zul jij jouw astma voorgoed achter je kunnen te laten.

Het Longfonds over Astma: “Astma is een blijvende longziekte. Van astma geneest u helaas nooit.….. Als u astma heeft, is dat in het begin flink schrikken. … Astma gaat niet meer over. “

Als vakspecialist en grondlegger van de Methode Beter ademen® krimpt mijn hart ineen bij het lezen van deze stelling op de website van het Longfonds. De beweringen zijn namelijk alleen maar vanuit de westerse medische wetenschap waar. Beter ademen® heeft in elk geval al talloze mensen van hun (vermeende) astma afgeholpen. Om te ontdekken hoe dat gaat, kijken we eerst naar wat er in astma-longen gebeurt.

Wat gebeurt er in de longen bij astma?

De bronchiën, vertakkingen van de luchtpijp, zijn bij astma altijd ontstoken. Het slijmvlies is dus opgezwollen en daardoor sneller geïrriteerd door bijvoorbeeld rook, huisdieren, stof of andere allergenen. Door die irritatie zwellen de binnenwanden nog meer op, produceren nog meer slijm en doen de kleine, toch al zo gespannen spiertjes rondom de luchtwegen nog meer hun best alle rommel naar buiten te werken. De bronchiën worden steeds nauwer en ademen lukt niet meer. Vooral uitademen niet. Want de uitademspiertjes in de borst staan tenslotte altijd al in een uiterst gespannen stand door alle irritatie. “Neem een pufje en leer er maar mee leven” is wel erg kort door de bocht.

Waar zit de blinde vlek?

Artsen staan ten aanzien van de werkelijke oplossing van astma met de handen in het haar. Zij schrijven wel luchtwegverwijders voor als de benauwdheid te groot wordt, maar de oorzaak van de ontstoken en gespannen bronchiën is medisch gezien nog een onbeschreven blad. Dat komt omdat de eenzijdige, fysiologische benadering tekort schiet. Er is namelijk iets heel anders mis: De fysieke adembeweging loopt niet zoals het hoort en dát brengt de schade toe aan de bronchiën. De luchtwegen raken ontstoken en kunnen de irriterende stoffen niet afvoeren. Hierdoor word je vanzelf allergisch.

Hoge ademhaling – al dan niet opvallend

Elke astmapatiënt heeft een hoge, snelle ademhaling, maar die is in de helft van de gevallen niet zo opvallend. De adem wordt in de borst gezogen en er wordt gemiddeld meer dan 10 keer per minuut ingeademd. Die hoge adembeweging kan zich afwisselen met een vermeende buikademhaling. De buik boven de navel beweegt dan wel mee maar de onderbuik blijft passief. Ook zijn er twee complicaties mogelijk, die het lezen van de adembeweging voor arts of therapeut bemoeilijken. Ten eerste is de hoge adembeweging aan de buitenkant lang niet altijd zichtbaar. Ten tweede is er vaak sprake van een schijnbare buikademhaling. De buik beweegt wel actief mee, maar verkeerd om. De buik zet dan uit bij de uitademing. Dit kan misleidend zijn en daarom lastig te corrigeren. 

Hoog ademen is goed voor deadlines en noodsituaties

Een hoge adembeweging hoort eigenlijk bij noodsituaties of levensbedreigende omstandigheden. Denk aan brand, een ongeluk, overstroming of het redden van iemand met een hartaanval. Maar ook deadlines, onverwacht hoge rekeningen of bijna te laat komen op een sollicitatiegesprek leiden naar een borstademhaling. Kinderen nemen deze adembeweging van de ouders over. Ook kan het zijn dat kinderen met een grote gevoeligheid een hoog adempatroon ontwikkelen. 

Langdurig hoog ademen leidt vaak tot astma

Deze stressademhaling geeft veel kracht en is bij tijd en wijle een zegen, maar als het aanhoudt in je dagelijkse leven loop je een zeer verhoogd risico op astma. Je longen staan dan namelijk permanent in de stress-stand. Komt daar een kleine trigger van huisstofmijt, parfum of kattenhaar/-lucht bovenop, dan kan een aanval of periode van benauwdheid makkelijk getriggerd worden. De (uit)ademspiertjes in de borstkas staan te gespannen om nog meer werk te verrichten. Dus krijg je bijna geen lucht meer.  

De oplossing is eenvoudig 

Bij een gezond adempatroon zijn de spieren rondom de bronchiën doorgaans ontspannen. De borst blijft dan in rust terwijl de onderbuik langzaam en met behoorlijke tussenpozen beweegt. Zo’n lage, langzame ademhaling in rust zorgt er namelijk voor dat het hele longweefsel, inclusief de bronchiën, ontspannen en gezond blijft. De Methode Beter ademen® leert je dit.

Wil jij je eigen longen helen?

Word onbewust bekwaam in een lage ademhaling in rust en een volledige ademhaling bij inspanning. Tijdens de basistraining van 1 dag ervaar je wat dat voor jou kan beteken.

Wil je alvast wat meer weten en online kennismaken, kijk dan eens naar de informatieve video’s op deze site. Heb jij echter al lang last van astma, allergie of (af en toe) een benauwdheidsaanval, dan schieten de online informatie filmpjes en oefeningen te kort en is een live training in de Beter ademen methode® onontbeerlijk. De eendaagse basistraining in de Methode Beter ademen® zal je hopelijk en waarschijnlijk inspireren om jouw astma achter je te laten. 

Bestel het boek Start vandaag met ademen