Nikki van der Velden (The Breathwork Movement) bracht haar ervaring van de Verdiepingstraining prachtig weer in woord en beeld. Lees hieronder hoe zij het Verdiepingsweekend met de Methode Beter ademen® heeft ervaren. 

“De adem is een prachtig middel om het leven te leven dat je werkelijk wilt.”, aldus Marleen van den Hout, grondlegster van de Methode Beter ademen®. Middels diverse trainingen en retraites kan je Marleen haar zelf ontwikkelde methode ervaren. Dit is een verslag van de tweedaagse verdiepingstraining Beter ademen® in het prachtige Dalfsen.

Marleen van den Hout – Methode Beter ademen®

Marleen is een bijzondere naam in ademland. Haar leven liep van een studie sociaal-economische geografie naar een Zwitsers management consultancy bureau in Hong Kong, via de Dansacademie naar het ontwikkelen en uitdragen van een eigen ademmethode, Beter ademen®. Wonderlijk hoe levens kunnen verlopen.

Beter ademen® is een cyclus van ademoefeningen, die je eerder kunt zien als een complete transformatiemethode. In acht stappen word je door de methode begeleid in de richting van structureel meer rust en energie, passie en plezier in je leven. 

Marleen legt zelf uit: “De Methode Beter ademen® neemt een heel eigen plek in tussen de bestaande breathwork technieken en methodieken. Dat komt ten eerste door de unieke manier van oefenen, waarmee een laag en kalm adempatroon vanzelf onderdeel wordt van je dagelijks leven. Naast het reguleren van je adempatroon, bevrijdt de methode je ook van oude spanningen en verbindt het je met je hart en je zielskwaliteiten. Het heeft dus direct een bevrijdende werking, zowel op korte als op lange termijn.”

Meer lezen over de Methode Beter ademen® en hoe Marleen hiertoe is gekomen? Lees dan dit uitgebreide interview met Marleen. 

Tweedaagse Verdiepingstraining Beter ademen®

Marleen is een bevlogen en warm mens met een grote gave. Met haar methode helpt je ze je met veel liefde en speelsheid thuiskomen bij jezelf. Of ze nou voor een groep staat of 1-op-1 werkt, dit doet ze altijd vanuit haar intuïtie en een rugzak vol met twintig jaar ervaring. En dat merk je. Je kunt bij Marleen terecht voor 1-op-1 coaching en clinics, voor korte en langere trainingen en ook voor een complete opleiding tot ademcoach volgens haar methode.

Ik had eerder al een basistraining met Marleen meegemaakt, waarin ik tijdens een mooie dag in Zwolle de eerste stappen van de methode leerde. Nu was het tijd voor verdieping: twee dagen inclusief overnachting in een heerlijke boerderij in Dalfsen, nabij Zwolle. Tijdens deze verdiepingstraining zijn we – ik en nog elf deelnemers – aan de slag gegaan (volledig veilig uiteraard) met onze persoonlijke doelen en intenties, aan de hand van alle stappen uit de methode.

Ademtraining

Verdiepingstraining 13 + 14 mei 2021

De eerste dag begon heerlijk buiten in het zonnetje op het terras voor de boerderij waar de training plaatsvond. Na een uitgebreide meet & greet stond iedereen al snel met blote voeten op het gras. Kennismaken met elkaar, aarden in Dalfsen, het ging ons soepel af. 

Ik was voor de eerste keer aanwezig op deze verdiepingstraining, maar ook wat deelnemers bleken ‘kind aan huis’. Deze training kan je op zichzelf staand ervaren, als vervolg op de basistraining, maar hij is ook onderdeel van de opleiding die Marleen geeft. Alle coaches-in-opleiding doen sowieso mee aan drie verdiepingstrainingen, door het jaar heen.

The Breathwork Movement

De adem herstelt het contact met jezelf

Na de eerste kennismaking was het tijd om aan de slag te gaan. Waarvoor was iedereen gekomen, en waar wilden we aan werken? Mijn mede-ademers kwamen overal vandaan, maar de intenties bleken toch niet zo divers als hun achtergrond. Van onrust naar kalmte, van angst naar vertrouwen, van frustratie naar liefde, dit somt het wel op. De adem is de ideale tool om (terug) in connectie met jezelf en je intuïtie te komen.

Mocht je de Methode Beter ademen® niet kennen, lees dan vooral ook even het uitgebreide interview met Marleen, daarin legt ze er meer over uit. Ik heb zelf uiteraard vele ademtechnieken geproefd en ervaren in de afgelopen jaren en Beter ademen® neemt toch wel een geheel eigen plek in.

Beter ademen® focust zich in eerste instantie op de uitademing, in plaats van de inademing, waarmee alle andere methodes beginnen. Door volledig uit te ademen op de klank F, maak je je longen helemaal leeg en ‘adem je tot in je onderbroek’, zoals Marleen zou zeggen. 

Je ademt volledig uit tot je helemaal leeg bent, en laat dan de adem als het ware vanzelf weer naar binnen glijden. Marleens credo is niet voor niets: ‘Adem haal je niet, adem is er’. Door op deze manier te ademen, maak je je psoas actief: de spier van de ziel, ook wel de stressspier genoemd. 

In de psoas liggen talloze emoties opgeslagen. Door met je adem je psoas te masseren – je komt er anders niet (zo makkelijk) bij, zeker wanneer je veel zit overdag – kan je jezelf bevrijden van alles wat je tegenhoudt om in liefde en vertrouwen te leven. TRE, trauma / tension release exercises, is trouwens ook zo’n heilzame methode die inwerkt op de psoas, in dit geval door je lichaam te laten trillen. Maar dat terzijde.

Wat ook verschilt van de meeste technieken, is dat je met Beter ademen® rechtop zit, met je zitbotten op het puntje van je stoel. Zo kun je volledig van je ademcapaciteit en de ruimte in je lichaam gebruik maken en de psoas activeren, liggend lukt dat minder goed. 

Marleen is danseres geweest, en dat is te zien. Haar sierlijkheid en beweeglijkheid zit er nog altijd in. Marleen zweeft stralend door elke ruimte die ze betreedt en nodigt ons ook vooral uit om te ervaren wat beweging en het stretchen van je lichaam doet. Waar kan je je adem overal laten komen? En wat voel je dan?

Marleen van den Hout

Centrum Isis Sofia in Dalfsen

Zo’n weekend weg met een groep, inclusief lekkere maaltijden en overnachtingen, is altijd een cadeautje. Mooie gesprekken en ervaringen verzekerd. Zeker wanneer dit plaatsvindt op een prachtige locatie, zoals deze boerderij, midden in de natuur: Centrum Isis Sofia in Dalfsen.

Centrum Isis Sofia is neergezet door Levina Kaarsemaker, opstellingen therapeut. Zij heeft deze plek gecreëerd vanuit haar passie en de droom om een ruimte te maken waar mensen kunnen landen in zichzelf. Die missie is geslaagd. Leuk aan Centrum Isis Sofia zijn ook de kleine shops met allerlei fijne self-care producten. Levina heeft zelf een afdeling met stenen, kralen en kleding, en er is ook een waanzinnig prachtig en bijzonder shopje van Danitsja van Dijk, vol eigengemaakte medicijnplanten. Ik kon er niet stoppen met snuffelen 😉

Centrum Isis Sofia Dalfsen

De adem werkt verzachtend en verbindend

Het is elke keer opnieuw bijzonder te merken hoe de adem verbindend werkt tussen mensen. Wanneer je de kracht van de adem kent, schept dat meteen een band. Je verstaat elkaar, als een soort familie. Daarnaast maakt het ademen zelf je zowel krachtig als kwetsbaar en dat is extra fijn is een groep: delen mag en de thema’s die aan bod komen, zoals (zelf)vertrouwen, (zelf)liefde en innerlijke rust, blijken altijd universeel.

We hebben mooie ervaringen met elkaar kunnen delen, dankzij de adem maar ook dankzij de natuur. We hebben kunnen opladen aan onszelf, aan elkaar en aan de aarde. Woorden als dankbaarheid, warmte, liefde, rust en vertrouwen werden veelvuldig genoemd aan het eind van de twee dagen. Een teken dat onze intenties zijn vervuld!

Methode Beter ademen

Ook de Methode Beter ademen® ervaren?

Kijk op de website van Marleen voor meer informatie en data van alle trainingen. Meer weten over Marleen en het verhaal achter de Methode Beter ademen®? Lees dan dit uitgebreide interview: “Adem is een prachtig middel om het leven te leven dat je werkelijk wilt”.

Bedankt Nikki, voor deze prachtige woorden.