Methode Beter ademen® – in het kort 

Adem is leven. Bewust ademen helpt je om bewust te leven. Kun je voluit ademen dan ervaar je innerlijke vrijheid.

Door te leren spelen met je ademhaling krijg je op een natuurlijke manier grip op jezelf, je gezondheid en geluk. De Methode Beter ademen® geeft je daarvoor originele handvatten die je makkelijk integreert in je dagelijks leven. Je ervaart al gauw meer rust, energie, passie en plezier.

Lees verder en ontdek het zelf.

WAT IS BETER ADEMEN?

 • Een complete methode voor structureel meer innerlijke rust, energie, passie en plezier
 • De adem gaat omlaag, verruimt én wordt gebruikt als instrument voor heling, persoonlijke groei en zelfbevrijding
 • In 8 stappen zelf aan de slag met originele oefeningen waarin principes van de vooraanstaande ademmethodes zijn verweven
 • Makkelijk te leren en direct toepasbaar

HOE ONDERSCHEIDT BETER ADEMEN® ZICH

Beter ademen® reguleert

Tot nu toe zijn de bestaande methodes óf gericht op het reguleren van de ademhaling óf gefocust op persoonlijke groei en zelfbevrijding met de ademhaling als instrument. Beter ademen® verbindt deze twee doelen in één methode.

Regulerende methodes zoals die van Buteyko, Stans van der Poel, Koen de Jong, Bram Bakker en Jan van Dixhoorn, werken aan een lage rustige ademhaling in rust en een goede ademhaling bij inspanning. Dit geldt ook voor vakgebieden als fysiotherapie, logopedie en oefentherapie. 

Ook Beter ademen® heeft dit als doel, maar onderscheidt zich door de eenvoudige, doch zeer effectieve handvatten om tot zo’n optimaal adempatroon te komen.

Beter ademen® transformeert

Transformatieve ademmethodes gaan over het loslaten van oude patronen, trauma’s en blokkades. Je ademt voor innerlijke vrijheid en doet bijzondere ervaringen op. Verbonden ademen, Rebirthing, Shamanistic breathing, Quantum Light breath of de Wim Hof Methode zijn voorbeelden van transformatief ademen. Deze ademoefeningen laten echter vaak onbedoeld een hoog adempatroon achter.

Beter ademen® ontwikkelde een bijzondere vormen van transformational breathing waarbij de levensenergie, het lichaam en het gevoel in een hogere trilling worden gebracht en de verbinding met de ziel of je hogere bewustzijn wordt ervaren. De oefeningen zorgen dat het hele lichaam ademt. Bovendien installeert deze beoefening een laag en rustig adempatroon in rust en een volledige ademhaling bij inspannning en sport. Met acht stappen kan de methode je zodoende helpen naar een ware verandering in jezelf of zelfs doorbraak in je werk of leven.

 

Beter ademen® maakt je onbewust bekwaam

Door dagelijks kort maar bewust en krachtig te oefenen, train je brein en lichaam om je ademhaling op de goede manier aan te sturen. Tevens worden core, rug en bekkenbodem sterker. Na de oefening zul je merken dat er onbewust een lage, langzame ademhaling in rust ontstaat. Dus ook als je er niet op let. In stressvolle situaties merk je dat je met de adem automatisch meer ontspanning creëert.

Het lage adempatroon beklijft en manifesteert zich tijdens het sporten in een volledig adempatroon, inclusief het gebruik van de flanken en behoud van ontspannen schouders. 

Beter ademen® is makkelijk toepasbaar. Korte leerweg, behapbare oefening, bijzonder resultaat

Met Beter ademen® oogst je met relatief weinig inspanning bijzondere resultaten. Met drie tot zeven trainingsdagen en 10 minuten oefening per dag wordt stress duurzaam doorbroken en kan het lichaam weer ontspannen en herstellen. Je ervaart dit al tijdens de eerste training. Maar ook pijnreductie (bv. t.g.v. van lyme), voorkomen van migraine, goed slapen, fijnere relaties, groeiende zelfwaardering, vertrouwen en emotionele balans lijken als vanzelf te ontstaan. Zware, chronische of acute vormen van hyperventilatie lossen daadwerkelijk op. Deze resultaten zijn echter niet alleen aan de ademhaling te danken. De oefeningen verdiepen ook je zelfinzicht, hetgeen de helende effecten enorm ondersteunt.

Je doet het zelf!

Bijzonder aan de methode is ook dat je het zélf doet. Beter ademen® is geen behandelmethode. In plaats daarvan volg je trainingen waarin je leert hoe jij jezelf naar een gezonder en gelukkiger bestaan tilt. Je stimuleert zelf je zelfhelende vermogen, ontvouwt je potentie, vindt je natuurlijke kracht en haalt steeds meer voldoening uit je leven.

Beter ademen® stimuleert het zelfhelende vermogen en gezond gedrag

Beter ademen® geeft grip op je zenuwstelsel. In Stap 2, 3, 4 en 8 van de methode activeer je het herstellende zenuwstelsel, de parasympaticus. Dit ontspant en geeft rust. Dat betekent dat je ook overdag herstelt van inspanning, ’s nachts beter slaapt en verkwikt ontwaakt. Ook verminderen hierdoor chronische pijn of de effecten van overprikkeling.

De Stappen 5, 6 en 7 geven jou juist meer energie en vullen je reserves aan. Het maakt je vrolijk, wakker en levenslustig. Dit helpt om ook in stressvolle periodes je energie te behouden. De hang naar bijvoorbeeld zoetigheid, alcohol, een cigaret of nóg een tv programma maakt plaats voor opbouwende keuzes. Denk daarbij aan lichaamsbeweging, buitenlucht, natuurlijke voeding, open ruimtes in de agenda, lekker opruimen of een goed gesprek.

Mensen Basistraining gegeven

Boeken verkocht

DE ACHT STAPPEN IN HET KORT

Stap 1 – Open lichaamshouding – Begin- en eindpunt

Maakt je ontspannen, sterk en wakker

Iedereen weet – bewust of onbewust – wat een mooie lichaamshouding voor je kan betekenen. Je herkent een trotse, verlegen, flinke, relaxte, onzekere of natuurlijke lichaamshouding tenslotte makkelijk bij anderen. Ook weet je dat, als je lekker in je vel zit, je lijf flexibeler, opener en krachtiger aanvoelt. Hoe meer ontspannen je erbij zit, des te helderder werkt je geest.

Andersom werkt dat ook. Door je lichaam steeds terug te brengen naar een open en ontspannen houding, geef je niet alleen je longen de ruimte voor een optimale gaswisseling. Je staat daarmee ook in je natuurlijke kracht.

Zodra spanning wegvloeit, zie je en ervaar je dat in je lichaam. Als je natuurlijke kracht of inspiratie terugkomt idem dito. Daarom gebruiken we een open en ontspannen lichaamshouding als start-, ijk- en eindpunt van elke oefening.

Het lichaam spreekt boekdelen. Kijk eens naar Amy Cuddy’s Ted Talk
over de invloed van lichaamstaal op je prestaties

Stap 2 – Adem verdiepen – Geeft rust

Zorgt voor rust in het hoofd en aandacht in het lichaam

In Stap 2 gebeuren twee belangrijke dingen tegelijkertijd. Allereerst breng je jezelf tot rust. Dat doe je door met behulp van de uitademing het parasympatische zenuwstelsel te activeren. Dit is het deel van het autonome zenuwstel dat bijvoorbeeld ’s nachts actief is en helpt lichaam en geest te ontspannen en herstellen.

Tegelijkertijd wordt de ademhaling tot diep in het bekken gebracht. De bekkenbodem en hulpademhalingsspieren in de onderbuik en -rug worden actief. Je wordt je automatisch bewust van het hele lichaam en je ervaart stilte vanbinnen. Vaak wordt doorstroming van de energie tot onder de voeten waargenomen.

De kracht van deze stap is dat het zelfhelend vermogen wordt geactiveerd. De ademfrequentie wordt ongemerkt omlaag gebracht tot twee keer per minuut. Dit heeft een goede zuurstofopname in de weefsels tot gevolg. Vaak hoor ik dat hoofdpijn bij deze stap al wegebt. Voor het sporten geeft de volledige ademhaling die hier ontstaat veel winst.

Het hulpmiddel zijn de luide letters FF en SS en korte stops tijdens de uitademing. Volg hier een podcast oefening. 

Stap 3 – Adem verbinden – Ontspant

Versterkt je levensenergie, intuïtie en ‘kleine stilte’

In Stap 3 wordt de lage adembeweging van stap 2 soepel en vloeiend uitgevoerd. Er komt ruimte voor een moeiteloze, maar ook genereuze inademing. De flanken worden actief en het middenrif beweegt ontspannen mee. Je ervaart ‘flow’.

In het vloeiende keerpunt tussen de uit- en inademing wordt de levensenergie opgewekt. In deze stap gaat de ademfrequentie wat omhoog, maar de uitademing blijft aanzienlijk langer dan de inademing. Hierdoor ontstaat nog meer rust, ontspanning en herstel in het lichaam.

De kracht van deze stap is de vrijheid van ademen en het toenemende ademvolume, met meer energie, innerlijke stilte, helderheid en intuïtie als gevolg.

Het hulpmiddel is een zachte FF en langzaam verdwijnende SS en het opheffen van stops in de adembeweging.

Stap 4 – Adem intensiveren – Brengt balans

Brengt inspannen en ontspannen, hoofd, hart en onderbuik met elkaar in balans

Vanuit de lage ademflow van stap 3 wordt in Stap 4 de lengte van de uit- en inademing met elkaar in balans gebracht. Hierdoor ontstaat zgn. ‘hartcoherentie’ die zorgt voor een algehele balans tussen actie en herstel, denken en voelen, ontspanning en alertheid.

De intensieve ademhaling wordt nog steeds vanuit de uitademing ingezet met een actieve onderbuik. Daarbij is het ademvolume groot. Zo wordt het onderbuik-gevoel, de core-kracht versterkt en spijsvertering gestimuleerd. Vlak na de oefening kom je zodanig tot rust dat een lange, ontspannende adem-stilte je ook in een meditatieve stilte brengt.

De kracht van deze stap het gevoel weer gecenterd en gefocust te zijn. Er komt rust in actie en actie in rust.

Het hulpmiddel is het versterken van de lage hulpademhalingsspieren en core-kracht, het versoepelen van bekken, heupen, nek en schouders.

Stap 5 – Superademoefening – Vitaliseert

Ruimt op in lichaam en geest. Ontgiften en ontspannen.

Stap 5 is multifunctioneel. Zij maakt je helder en sterk, geeft nieuwe energie en verschoont lichaam en geest van oude ballast. Bij spierpijn, blessures, ontstekingen of ziekte, versnelt de Superademoefening het herstel aanzienlijk. De oefening geeft een soort ‘reset’. Je creëert eerst chaos. Het lijf vergeet waar het gebleven was en gaat terug naar de ‘fabrieksinstellingen’. Je ervaart meer souplesse en frist op.

In de Superademoefening ligt het accent eerst op het inademen. Je overademt opzettelijk en blaast daarmee veel koolzuurgas af. Dit mag tintelingen veroorzaken of duizeligheid. Vervolgens houd je de adem namelijk zo lang mogelijk vast waardoor het koolzuur juist weer ophoopt. Deze schommeling reinigt de bloedvaten en ontkrampt de spieren. Er komt extra zuurstof op plekken waar tekort was. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de hersenen, ogen, vingertoppen, voeten of bepaalde organen.

Stap 5 refereert aan de Wim Hof-, Vuur- en Bastrika-ademhaling maar wordt wezenlijk anders uitgevoerd. Door het accent lager in het lichaam te houden in het bekken te houden blijf je in controle bij eventuele duizeligheid en train je een optimaal adempatroon. Zo waarborg je niet alleen de resultaten op korte, maar ook op lange termijn.

Hulpmiddelen bij de Superademoefening zijn vanuit het bekkengebied gecontroleerde hyperventilatie, ontspannen mimiek, specifiek gebruik van de neusvleugels, open mondademhaling en diverse kleine bewegingen van grote en kleine gewrichten.

De kracht van deze oefening is leeg worden, opluchting, opladen en betere conditie en (sport)prestaties.

Stap 6 – Levensademoefening – Ruimt op

Vervangt belemmerende patronen voor nieuwe beslissingen. Bevrijd het lichaam van ballast.

Adem een tijd voluit en vind zelf de weg naar een volledige ademhaling en diepe ontspanning. Dat is hoe je in Stap 6 het voorgaande integreert en jezelf heelt.

Adem en beweging komen in de levensademoefening samen. Specifieke houdingen helpen de ademhaling te verruimen en oude spanning los te laten. Deze ontlading geeft ruimte aan nieuwe inzichten en beslissingen, met een gevoel van wedergeboorte tot gevolg.

In Stap 6 doe je een beroep op het verlangen jezelf te bevrijden. Je maakt ruimte om jezelf authentiek tot expressie te brengen. De kunst is om toe te laten dat dit mag gebeuren.

De Levensademoefening refereert aan Verbonden ademen, Rebirhting, Quantum light breath, Shamanistic of Transformational breathing en dergelijke. Maar de handvaten die stap 6 geeft om het lichaam daarbij van top tot teen te laten ademen maakt deze oefening uniek.

De kracht van de Levensademoefening is het openen van het hele lichaam en ontwikkelen van (zelf)kennis, intuïtie en virtuositeit.

Hulpmiddelen zijn verbonden ademen, specifieke houdingen, vrije en kleine bewegingen en ritme/muziek.

Stap 7 – Bewustzijnsverruimende adem – Verbindt

Opent jou voor een hoger weten en alomvattende liefde. Grote stilte. Brengt diepgaande inzichten.

Daar waar Stap 2 t/m 6 expressieve elementen bevat, begint bij stap 7 de werkelijke verstilling en verinnerlijking. De aandacht trekt eerst diep naar binnen waarna je vanuit een sterke verankering in het lichaam ver naar buiten kunt uitreiken. Je maakt verbinding met alles in en om je heen, zo ver als jij kunt en wilt gaan.

De kracht van deze oefening is sterke gronding in combinatie met grote verbondenheid met alles.

Hulpmiddelen zijn zachte ademhalingen en bijna onhoorbare letters.

Stap 8 – Onderbewuste ademstroom – Transformeert

Recreëert het onderbewuste. Brengt lichtheid in je basis. Verankert wie je echt bent.

Stap 8 maakt de cirkel rond. Hier overschrijf je donkere ervaringen, een negatief zelfbeeld of zware herinneringen met lichtheid. Alsof de hard-disk en software van binnen uit opnieuw worden geprogrammeerd. Vreugde, vertrouwen en (zelf)liefde worden de basis van waaruit je gedachten en gevoelens worden gevormd.

In de Onderbewuste ademstroom ervaar je bewust wie je werkelijk bent of wilt zijn en krijgt de tools om daar ook steeds naar terug te keren.

Stap 8 refereert aan hypnose-, regressie- en visualisatietechnieken en werkt vanuit diepe concentratie met adem, beeld, energie, licht en/of warmte. Je ervaart als vanzelf van binnenuit een positieve stemming – ongeacht wat je overkomt of is overkomen.

Hulpmiddelen zijn minuscule ademdeeltjes en intentie.
De kracht van deze oefening is het ervaren van diepe ontspanning en dankbaarheid. Voelen wie je echt bent. Zelfrealisatie. Deze stap volg je in de retraite.

HOE LEER JE BETER ADEMEN®

Basistraining

Stap 1 – 4 met een opmaat naar Stap 5

Uitgangspunten van Beter ademen® ervaren en begrijpen. Een andere kijk op ademen ontwikkelen. Tools voor innerlijke rust en doorbreken van stress. Ga hier naar de basistraining. 

Verdiepingstraining

Stap 1 – 7

Vanuit de basis alle oefeningen toepassen. Bijzondere ervaringen opdoen. Tijd voor jezelf, nieuwe inzichten, ultieme stilte. Ga hier naar de verdieping. 

Verdiepingstraject

Drie Verdiepingstrainingen (stap 1-7) & drie individuele sessies (stap 8)

Voor een blijvende doorbraak in je leven. Een goede ademhaling, meer voldoening, gezondheid, passie en plezier in leven en werk. Fijne relaties. Innerlijke vrijheid en voelen wie je echt bent. Ga hier naar de verdieping. 

Retraite

Stap 1 – 8

Voor je persoonlijk of professionele ontwikkeling. Om te ervaren en leren hoe het transformatieproces op alle bestaanslagen in zijn werk gaat. Inclusief de onderbewuste ademstroom. Blijvende doorbraak. Innerlijke kracht en vrijheid. Versterken van je natuurlijke talenten. Ga hier naar de retraite.

Opleidingsmodule

Coachen en trainen met Stap 1 – 5

Overdragen van Beter ademen stap 1-5 op anderen. Hen helpen meer rust, energie en emotionele balans te vinden. Ga hier naar de opleiding. 

Opleiding

Opleidingsmodule en drie Verdiepingstrainingen (Beter ademen®- coach)

In de Verdiepingstrainingen leer je de Beter ademen oefeningen zelf te  beheersen en doorgronden. In de opleidingsmodule staat de overdracht, ‘trouble shooting’ en reguleren van de ademhaling bij anderen centraal. Neem contact op met Marleen. 

Opleiding & Retraite

Coachen en trainen met Stap 1 – 8 (Beter ademen®- transformatiecoach)

Het volledige transformatieproces ervaren en tools ontwikkelen om hierin te begeleiden. Op bewuste en onbewuste lagen naar een positieve ommekeer. De eenvoud van heling en coaching, voorbij de woorden. Neem contact op met Marleen. 

Intake

Voor een nieuwe kijk op je situatie en nieuwe mogelijkheden

Na het volgen van de Basistraining kun je vrijuit in elk ander programma deelnemen. De volgorde waarin je aan programma onderdelen deelneemt is daarbij niet zo belangrijk. Je kunt je keuzes dus maken op grond van praktische argumenten of waar je hart het meest naar uitgaat. Neem contact op met Marleen. 

NB. Een intake is altijd mogelijk, maar levert jou na het volgen van de Basistraining het meeste op.

HET BOEK

'Start vandaag met ademen' door Marleen van den Hout en Robert Bridgeman

“Kun je geen boek gaan schrijven?” was de vraag die met regelmaat aan me werd gesteld. Ook door Robert Bridgeman, die mij vaak aan het werk zag en was verrast door de resultaten. Zijn aanmoediging en aanbod het samen te doen hielpen mij over de drempel. Ik klom in mijn pen en in mei 2016 lag ‘Start vandaag met ademen’ op tafel. Onlangs rolde de vijfde druk bij uitgeverij AnkHermes van de pers.

In aansluiting op de Bridgeman transformatie methode noemden we het de BAM – de Bridgeman Ademmethode die in vijf stappen zorgt voor meer rust en energie. Inmiddels is methode verfijnd en uitgebreid naar de acht stappen van Beter ademen®.

Het boek wordt zowel gebruikt als achtergrondinformatie als voor het werkboek dat er in is opgenomen. Al lezend word je je bewust van je eigen ademhaling. Je komt langs historische feiten, wordt wegwijs in ademland en krijgt de eerste aanzet om de methode Beter ademen® toe te passen. De anekdotes en interview tussendoor maken het boek levendig en makkelijk te lezen.

Bestel het boek

Ben je nieuwsgierig geworden? Bestel Start vandaag met ademen hier . Voor elven besteld is morgen in huis.

Meer interesse in het e-book? Klik dan op Bruna

Hoe het begon

Robert Bridgeman sloeg de trommel. Taetske Klein nodigde me uit om door te blijven gaan. Alles in mij verlangde naar zuurstof. Ik wilde adem voelen tot in mijn tenen, haren en vingers. Tot in mijn stuitje, flanken, onderbuik en het zeurende plekje tussen mijn schouderbladen. Ik was niet meer te stoppen en ervoer de euforie van een totaal ademend lichaam dat is verbonden met alles.

De volgende dag begreep ik waar het om draait: als de fysieke adembeweging tot diep in het bekken reikt, kom je terug in je natuurlijke staat van zijn. Je ontspant, heelt en je energie en eigenheid komen vrij.

Daarna ontdekte ik hoe eenvoudig ik mensen kon helpen naar een natuurlijke en volledige adembeweging die innerlijke kracht en vrijheid met zich meebrengt. Daaruit zijn de opleiding, masterclass en verdiepingstrainingen ontstaan. 

 

BETER ADEMEN® BIJ KLACHTEN

De Methode Beter ademen® helpt voor uiteenlopende fysieke en mentale kwesties. In de komende periode verschijnen nieuwe blogs over onderwerpen zoals:

HyperventilatieAstma/Bronchitis • Verkoudheid/Sinusitus • Verlamd middenrif • Apneu
Stress doorbreken • SlapenMigraine • Pijn • Lyme • Zelfvertrouwen • Mindfullness • Concentratie • Presenteren • Sport • Verslavingen • Kanker •

MEER OVER ANDERE ADEMMETHODES

De Methode Beter ademen® ondersteunt andere methodes en visies optimaal. Je kunt de oefeningen als het ware onder de yoga/pranayama, paramedische vakgebieden, moderne of complementaire geneeskunde of psychologie of andere ademtechnieken leggen. Met Beter ademen® als basis werkt alles effectiever.

Dit is te danken aan het feit dat de methode lichaam en geest helpt ontspannen, de gaswisseling optimaliseert en zuurstof op gestagneerde plekken in het lichaam brengt. Het hoofd krijgt rust en opgeslagen emoties komen in beweging. Je krijgt grip op het slaap-waak ritme, het immuunsysteem versterkt, lichaam ontzuurt en de spijsvertering versoepelt. De voordelen zijn natuurlijk welkom bij vermoeidheid, blessures of ziekte, maar zijn ook heerlijk om vanuit de gezonde situatie meer uit jezelf of je leven te halen.

In de komende periode verschijnen blogs over bekende methodes waarvan de principes in Beter ademen zijn verweven.

Regulerend:
• Buteyko • Stans van de Poel • Wim Hof • Jan van Dixhoorn • Hartcoherentie • Yoga • Fysiotherapie/logopedie/oefentherapie

Transformerende / bevrijdend:
• Verbonden ademen • Rebirthing • Shamanistic breathing • Alchemy of breath • Quantum Light breath • Taetske Klein •

IS BETER ADEMEN® INTERESSANT VOOR JOU?

Wil jij:

 • meer uit jezelf halen?
 • meer gezondheid, rust en energie ervaren?
 • je intuitie en zelfhelend vermogen versterken?
 • vanuit je natuurlijke talenten en kracht leven?
 • je volle potentie ontvouwen?
 • je professioneel ontwikkelen en verdiepen in de adem?
 • anderen in deze processen begeleiden?

Laat je inspireren en boek een Basistraining. Je ervaart in een dag wat Beter ademen® voor je kan betekenen. De methode je helpt om steeds dieper te ontspannen. Je voelt je daardoor gezonder, gezelliger, rijker en dieper verbonden. Passie, plezier, flow en moeiteloosheid gaan  de boventoon voeren. Je leeft je missie en geniet van de betekenis die jij aan je leven geeft.

 

Contactformulier

INSPIRATIEKANAAL

Schrijf je in en ontvang eens per kwartaal het Inspiratiekanaal met nieuwe blogs, ademtips, de laatste podcast en aankomende activiteiten.

 

06-45874000

info@marleenvandenhout.nl