3 oefeningen die je leren blind door het leven te gaan

Laatst begeleidde ik een workshop. Ineens werd het pikdonker. Op de tast moest ik op zoek naar het lichtknopje. Door mijn herinnering van de ruimte wist ik waar de deur was. Dat was helder, alleen zag ik niets. Ik zag niet waar ik liep. Ik zag niet waar obstakels stonden. Heel voorzichtig en stapje voor je stapje bewoog ik mij door het donker, om uiteindelijk mijn doel te bereiken: de deur. Ik moest blind vertrouwen op mijn eigen gevoel en gewoon op mezelf om mijn doel te bereiken. Om je op weg te helpen je eigen ‘blinde vertrouwen’ te vergroten een aantal oefeningen om jezelf ‘blind’ te leren vertrouwen.

Waarnemen en loslaten
Ken je blinden? Is het je opgevallen hoe sensitief zij zijn, intens contact maken met hun omgeving en uitblinken in luistervaardigheid? Voor mij is blind een woord voor anders ‘kijken’ en je waarnemingsveld vergroten.

Oefening 1
Sluit je ogen en ga lopen. Neem waar wat er gebeurt.
Welke (sluimerende) zingtuigen worden bij jou actief?
Word je voorzichtiger? Hoor je beter of voel je scherper?
Wat zegt je intuïtie?

Oefening 2
Sluit je ogen. Verstil en luister naar wat er in je opkomt. Ga met je aandacht naar het middelpunt van de ruimte en van de aarde. Maak verbinding. Open je ogen en houd die verbinding in stand. Je hebt contact met je innerlijke leiding en met je omgeving. Neem waar.
Wat gebeurt er?
Welke mensen kom je tegen?
Krijg je inzichten of ideeën?
Welke woorden of beelden komen binnen?

Oefening 3
Sluit je ogen. Neem een duidelijk doel voor ogen. Iets dat je al lange tijd wilt bereiken. Maak van dat doel een bal en pak die bal in je handen. Bekijk de bal van alle kanten. Beschrijf de bal in je gedachten. Vertel jezelf waarom je juist die bal hebt gepakt. Welk verlangen heeft je aangespoord?
Heb je de bal stevig in handen? Gooi nu de bal zo ver mogelijk weg.
Wat gebeurt er? Zie je de bal nog? Welke gedachte gaat er door je heen? Wat is er veranderd aan je verlangen? Wat is er veranderd aan je doel?

ALS JE LOSLAAT, ZIJN JE HANDEN WEER LEEG OM ANDERE DINGEN OP TE PAKKEN

Laat je doel los
Soms gebeurt het dat je doel je pad blokkeert. Door heel bewust je doel van alle kanten te bekijken en los te laten, zorg je dat je doel je pad juist niet blokkeert. De weg is nu je doel. Je geniet van elke stap. Ga door met de orde van de dag, maar blijf voelen en luisteren als een blinde! Alles wat er gebeurt kan een hint in zich dragen om jou naar je doel te leiden. Wees alert om onverwachte signalen of ingevingen op te volgen en maak ruimte voor onverwachte ontmoetingen. Het geeft voldoening en kan je bovendien naar je doel leiden.

Het lichtknopje vinden
Toen ik eenmaal het licht weer had aangedaan in de ruimte, zag ik de weg die ik had gelopen. Ik wreef over mijn been, want ik was tegen een stoel aangelopen. Die stoel was omgevallen en een andere stoel stond scheef en de tafel had ik aan de kant moeten schuiven. Ik heb aantal dingen op mijn pad moeten wijzigen om mijn doel te bereiken.

Om je droom te verwerkelijken is blind vertrouwen onmisbaar. Je spijkert je toekomst niet dicht met gecontroleerde stappen. Je bent bereid het-even-niet-te-weten en geeft het toeval een kans. Zo wordt alles mogelijk en lossen (schijnbare) beperkingen op. Blind vertrouwen betekent dat je ook in het donker, altijd het lichtknopje vindt.

HOE HEB JIJ HET ‘LICHTKNOPJE’ GEVONDEN IN HET DONKER?

Deel jouw ervaring met anderen.

Tast jij steeds in het duister? Dan nodig ik je uit om samen te sparren hoe ook jij weer in het licht komt te staan. BOEK EEN GRATIS INTAKE