MET GOUDEN TIP VOOR EEN GOED GEVOEL

Een eigen onderneming, vier kinderen en een partner die lange werkdagen maakt. ’s Morgens gesprekken, netwerken, mailen, betalen, ontwikkelen. “Mam! Ik heb nog een cadeautje nodig!”, roept één van de kinderen. De telefoon rinkelt… : “Ik ben gevallen”. Kind gewond, fiets stuk, ophalen maar. De middag is begonnen. “Waar is mijn paardrijbroek?”, “Kun je me helpen met Engels?”, `Wat eten we?” Tring… O ja, een nieuwe klant belt terug.

PFFF. TIME OUT
Even stil worden. Terug naar mijn gevoel. Oh, wat ben ik dankbaar voor mijn gezin, mijn werk, mijn auto, kop koffie, alle contacten en mogelijkheden om uit te kiezen. Deze gedachte maakt me direct rustig. Ik pak de draad weer op, beantwoord de telefoon, heb een leuk gesprek en maak een afspraak. Yes! “Lieverd, hier is je paardrijbroek!”.

UITSTRALING
Als jij chagrijnig bent, dreigt je omgeving dat ook te worden. Maar als jij je gelukkig voelt, steek je om je heen een lichtje aan. Anderen voelen jouw tevredenheid en liften er op mee. Je wekt vertrouwen en je omgeving is eerder geneigd je voorstellen te volgen dan als je wat gespannen bent. Je trekt geluk aan. Anderen pakken op wat jij uitstraalt en de hele sfeer keert om.

KEER HET TIJ
Word het je te veel? Heb je de situatie niet meer in de hand? Ga terug naar een goed gevoel. Je bepaalt tenslotte zelf hoe je met de omstandigheden omgaat.
Er zijn veel manieren om het tij te keren. Het activeren van je gevoel van dankbaarheid is daar één van. Dankbaarheid is een sterke kracht, ook in benarde situaties, bij tegenvallers, ongeluk, ziekte of verlies.

Probeer het uit en ervaar wat de onderstaande tips met je doen:

Accepteren
Voordat je dankbaarheid kunt voelen is het belangrijk om de situatie te aanvaarden zoals die is. Verzet maakt alles erger. Acceptatie geeft ruimte voor iets nieuws. Als dat is gelukt kun je drie ingangen proberen, om bij je gevoel van dankbaarheid te komen.

  1. Realiseer je waar je dankbaar voor bent. Bijvoorbeeld voor je naasten, van familie tot buren, de warme bakker, vuilnisman en collega’s. Maar ook voor ook je auto of je fiets, die fijne trui, het lekkere glas wijn, een warme douche of de bruine boterham met hagelslag. Voel wat dit met je doet. Schrijf het op en maak een lijst.
  2. Realiseer je dat je dankbaar bent voor wie je bent. Voor je talenten, eigenschappen en eigenaardigheden. Ook voor je slordigheid, felheid of luiheid. Het hoort allemaal bij je. Dit maakt je helemaal jou. Misschien wist je het nog niet, maar je bent perfect zo. Maak ook hier een lijst van.
  3. Tot slot, maak een lijst van dankbaarheid voor wat je niet hebt! Dit is het leukst. Je verlangen daagt je uit. Wees blij dat je geen werkster hebt. Je maakt zelf schoon en geeft een mooi voorbeeld aan je kinderen. Geen reisje naar Curaçao? Jij vindt uit waar diepe ontspanning echt om draait. Geen auto? Jij blijft tenminste gezond in beweging. Geen werk? Alle mogelijkheden zijn nog open. Misschien wordt het beter dan ooit.

Ervaar wat deze oefening met je doet. Het kan zijn dat je na een paar minuten een positief gevoel

WIL JIJ JE ERVARING DELEN ONDER AAN DIT BLOG? Dan kunnen anderen leren van jouw ervaring en jou weer dankbaar voor zijn.

Lukt het je niet om jezelf in de goede stemming te brengen? Lees dan eens verder over het Lichter leven traject. Wie weet ben je maar een paar stappen verwijderd van een duurzaam, tevreden en gelukkig gevoel.