Nikki van der Velde, van The Breathwork Movement, interviewde Marleen. Over haar levenspad, dat leidde naar Beter ademen. Hier lees je het interview op de website van The Breathwork Movement.

“Adem is een prachtig middel om het leven te leven dat je werkelijk wilt.” – Marleen van den Hout, grondlegster Methode Beter ademen®

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

”Alles wat ik doe is gericht op het ontwikkelen van innerlijke rust en vrijheid om te worden wie je ten diepste bent.

Marleen van den Hout – grondlegger en ontwikkelaar Methode Beter ademen®

The Breathwork Movement

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Deze keer spreken we met Marleen van den Hout, grondlegger van de Methode Beter ademen®.

Beter ademen® is een cyclus van ademoefeningen, die je eerder kunt zien als een complete transformatiemethode. In acht stappen word je door de methode begeleid in de richting van structureel meer rust en energie, passie en plezier in je leven.

Ik heb de grondbeginselen van de methode onlangs zelf mogen ervaren tijdens een Beter ademen® Basistraining met Marleen in Zwolle en ik moet zeggen: ik ben erg onder de indruk. De ademhaling is verfijnd en zacht, het effect is intens en krachtig. Marleen is een enorm warm mens met een grote gave. Met haar methode helpt je ze je met veel liefde en speelsheid thuiskomen bij jezelf.

Hoe is Marleen bij haar methode gekomen, wat houdt het precies in en welke adviezen heeft ze voor jou? Ontmoet Marleen van den Hout.

Allereerst, wat is de Methode Beter Ademen®?

Marleen: “Beter ademen® is een complete methode voor structureel meer innerlijke rust, energie, passie en plezier. Het neemt een heel eigen plek in tussen de bestaande breathwork technieken en methodieken.

Dat komt ten eerste door de unieke manier van oefenen, waarmee een laag en kalm adempatroon vanzelf onderdeel wordt van je dagelijks leven. Naast het reguleren van je adempatroon, bevrijdt de methode je ook van oude spanningen en verbindt het je met je hart en je zielskwaliteiten. Het heeft dus direct een bevrijdende werking, zowel op korte als op lange termijn.

Deze twee punten samen betekenen dat je bijvoorbeeld zelfs na jaren chronisch hyperventileren, al in tien minuten ervaart dat het al anders kan. Dat de mist verdwijnt, de grond onder je voeten wordt gevoeld en het lichaam ontspant. Met een paar minuten oefenen per dag én het opruimen van de onderliggende stressoren en oude ballast die nog in je systeem zit, herstelt de verbinding met je ware aard en innerlijke vrijheid.

Inmiddels al ruim tien jaar komen deelnemers vanuit alle uithoeken van Nederland en België naar Zwolle voor de basis-, verdiepings- of jaartrainingen die ik verzorg, als ook de opleiding tot Beter ademen® Transformatie coach. Het neusje van de zalm is toch wel de alomvattende retraite in het mooie Franse Katharenland of op de Nederlandse Hoge Veluwe. Alle programma’s zijn gericht op het ontwikkelen van innerlijke rust en vrijheid om te worden wie je ten diepste bent.”

In onderstaande video vertelt Marleen meer over de Methode Beter ademen®, in gesprek met Robert Bridgeman.

”Ik ben van mijn lichaam gaan houden, en daarmee van mijn leven.”

Het ontstaan van je eigen ademmethode, hoe is dit gegaan?

“Na mijn studie Sociaal-economische Geografie in Utrecht ben ik terecht gekomen bij een Zwitsers management  consultancy bureau in Hong Kong. In kon mijn draai in deze commerciële sector echter niet vinden en ben na twee jaar teruggegaan naar Nederland. Ik wilde het roer omgooien en zette mijn zinnen op de professionele dans.

Zodoende ben ik op mijn 29e toegelaten aan de Dansacademie in Amsterdam, waar ik ben afgestudeerd af als Improviser en Performer in de Eigentijdse Dans. In die tijd ben ik echt van mijn lichaam gaan houden, en daarmee van mijn leven. Wat ik daar meemaakte, bleek een diepgaand transformatieproces. Een proces van bewustwording en bevrijding, iets wat ik ben gaan doorgeven aan anderen, met alles wat er bijhoort.

Ik richtte DansTaal op, een studio voor bewegen in kracht en vrijheid. En omdat het lichaam voor mij het levensverhaal vertelt, ontstonden in aanvulling op het groepswerk al gauw individuele coachingssessies. Hierin integreerde mijn eerder opgedane ervaring in o.a. Psychosynthese (psychologie die het spirituele insluit), regressie- en reïncarnatiesessies en emotioneel lichaamswerk.

De manier van ademen bleek in dit hele proces een cruciale rol in te nemen. Als ik het adempatroon tot diep in het bekken bracht, zag ik mensen al snel tot rust komen en in verbinding met hun vertrouwen en diepe intuïtie. Door vanuit die plek ook bevrijdende technieken toe te passen, laat het lichaam oude ballast los.

Dat ervaarde ik zelf ook. Zo deed ik jaren eerder eens mee met een sessie Quantum Light Breath: verbonden ademen. Iedereen die meedeed bleef rustig zitten, liggen of staan, maar ik zat algauw op handen en knieën, lag in een wokkel en viel nagenoeg flauw. Alles in mij verlangde naar een complete adembeweging, die energetisch van top tot teen doorwerkt en je verbindt met al je lichamen, inclusief je zielskracht. En ik vond het ook!

The Breathwork Movement

”Adem is een prachtig middel om het leven te leven dat je werkelijk wilt.”

In de week die volgde gebeurde er iets bijzonders. Ik ging zitten om te mediteren en mijn lijf begon te ademen in letters, met klanken…. Het gebeurde vanzelf. Zo is de de methode ontstaan, als acht stappen die leiden tot een gezond lichaam, regie over je emoties, rust in het hoofd en spirituele groei. Het is niet alleen een techniek om het bekken en de psoas (spier van de ziel) te activeren en te gronden, maar heeft ook de zachte ademvormen in zich om je hogere bewustzijn te verruimen en de grote stilte (eenheid) te ervaren.

Toen mijn vriend en collega Robert Bridgeman me uitnodigde hierover samen een boek te schrijven, heb ik dat met veel plezier gedaan. Door de naadloze aansluiting op Roberts zienswijzen en helingstechnieken, hebben we het de Bridgeman Ademmethode (BAM) genoemd. Later is dit uitgegroeid tot de Methode Beter ademen®, waarin de technieken verder zijn uitgekristalliseerd en verdiept.”

Wat heeft de adem jou persoonlijk gebracht?

“Nou, aanvankelijk wilde ik helemaal geen ademtrainer worden, ik heb me er zelfs een tijd tegen verzet. Het liefst wilde ik doorgaan met het begeleiden van de diepe transformatieprocessen in lichaam en geest om mensen te helpen het fijn te hebben hier, in het soms zo barre aardse leven. Zodat mensen zich herinneren hoe mooi ze zijn, voor zichzelf gaan staan en herkennen wat ze hier te doen hebben.

”De adem heeft mijn liefde vrijgemaakt en maakt dat ik voluit mag zijn wie ik ben.”

Totdat ik inzag dat Beter ademen® dit alles juist bij elkaar brengt en dat proces vervolmaakt. Adem is een prachtig middel om het leven te leven dat je werkelijk wilt. Adem brengt diepe stilte, geeft energie, herstel, inspiratie en totale verbinding met jezelf, de kosmos en je zielsmissie. Als je tenminste weet hoe…

Ik heb in al die jaren ontdek dat de adembeweging werkelijk de essentie is van alles, ook van mezelf. Niets kan mij nog meer mezelf maken dan dat ik nu ben. Het heeft mijn liefde vrijgemaakt en zorgt dat ik me gedragen en verbonden voel. Het maakt dat ik voluit mag zijn wie ik ben.”

Wat doe je zelf elke dag aan ademwerk?

“Ik sta om zes uur op, loop door naar mijn praktijk en onderzoek dagelijks de acht stappen van Beter ademen®. Ik integreer daarin mijn yoga en sluit af met meditatie. Daarna pak ik een koude douche of buitenbad gevolgd door een heerlijk kopje geurige koffie…. Na zo’n begin, kan ik de dag wel aan.”

The Breathwork Movement

”Ik nodig je uit te leren ‘ademen tot in de onderbroek’. Je bevrijdt jezelf van alles wat je tegenhoudt om in liefde en vertrouwen te leven.”

Wat zou jij voor advies willen geven voor mensen die nieuw zijn met ademwerk?

“Veel mensen denken dat zij goed ademen als de buik beweegt. Maar dat is ‘gewoon’ een middenrifademhaling en daarmee sta je niet volledig in je kracht. Ik nodig je uit te leren ‘ademen tot in de onderbroek’. Maak je psoas actief: de spier van de ziel, waarin talloze emoties liggen opgeslagen. Wanneer de adem je psoas masseert, dan bevrijd je jezelf van alles wat je tegenhoudt om in liefde en vertrouwen te leven.

Ademen tot in de onderbroek leer je door je mindset te veranderen. Als we aan adem denken, denken we aan de inademing. Als we een oefening starten, beginnen we vaak met een (diepe) inademing. En daar zit al de eerste belemmerende factor. Want daar start iedereen met de borstinhalering (stressademhaling) en daar kom je moeilijk van af.

Probeer dit maar eens: adem acht tellen in, acht tellen uit, en herhaal dit vijf keer. En doe het nu andersom: adem eerst acht tellen uit, op de klanken hah – fffff – ss. Laat dan langzaam de ademspieren los, de lucht zal bijna ongemerkt naar binnen komen. Herhaal dit ook vijf keer. Merk je het verschil?

De inademing komt stilletjes en van onderaf. Er daalt rust en stilte in. De energie in het lichaam begint te stromen. Na wat oefening gaat ook je ademfrequentie vanzelf zakken en word je steeds kalmer. Eerst uitademen op hah-fff-ss en de inademing laten komen, brengt rust, herstel en verbinding. Want ik zeg dan ook altijd: ‘Adem haal je niet, adem is er’. Laten we samen gáán ademen, in plaats van ademhálen.”

Welk boek heeft jou geïnspireerd op je pad?

“Haha, nou het schrijven van mijn eigen boek Start vandaag met ademen was een prachtige inspirerende wedergeboorte. Dat het mogelijk was om over adem te schrijven wist ik niet. Samen met Robert (Bridgeman, red.) is het gelukt en nu ligt het tweede boek op de rol…”

Nikki van der Velde (The Breathwork Movement): onwijs bedankt voor dit prachtige interview. Ga hier naar de website van The Breathwork Movement. En lees vooral verder: in dit artikel vertelt Nikki haar ervaring met de Verdiepingstraining.